Behavior Change Academy is onderdeel van de Behavior Change Group

Email: secretariaat@gedragsveranderaar.nl
Tel: +31 (0)  24 202 2452
Adres: Tweede Walstraat 2, 6511 LV Nijmegen

Persoonlijke begeleiding

Zet onze gedragsexperts in om je te helpen met inhoudelijke vragen en bij het formuleren en behalen van ontwikkeldoelen.

Tools

Ontdek onze tools voor gedragsverandering. Deze hulpmiddelen ondersteunen je organisatie bij het realiseren van veranderingen.

Alumni event 2022 Behavior Change Academy

Behavior Change Alumni

Word onderdeel van ons alumni-netwerk en blijf op de hoogte van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van gedragsverandering.

Blogs

Ontdek blogs over effectieve interventies, praktische tips en wetenschappelijke inzichten.

Webinars

Maak kennis met de wereld van gedragsverandering en ontdek onze live webinars.

Spreekuur

Ontvang een uur gratis advies van onze gedragsexpert over jouw verandervraagstukken.

Alumni aan het woord

Lees meer over de persoonlijke ervaringen en professionele successen van onze alumni.

Verdiepingsopleiding: Complexe transities

Strategieën voor complexe gedragsverandering

Exclusief voor gedragsveranderaars start in september 2025 een vierde lichting van onze verdiepingsopleiding: ‘Complexe transities’. In deze opleiding leggen we de focus op het realiseren van transities binnen organisaties en/of complexe systemen. Tijdens de lesdagen maak je kennis met psychologische factoren die een grote rol spelen in de (sociale) context van organisaties en werk je niet één maar meerdere interventies voor verschillende lagen in de organisatie op strategisch niveau uit. Het eindproduct van deze opleiding is een veranderplan voor jouw organisatie.

Schrijf je in op onze interesselijst en we zullen je als eerste benaderen zodra de volgende lichting gepland staat.

Inhoud

Transities in organisaties of complexe systemen zijn vaak ambitieus. Het zijn grote doelen die een verandering vragen van alle lagen binnen een organisatie. Denk bijvoorbeeld aan thema’s als:

  • Eigen regie
  • Hybride werken
  • De klant centraal
  • Wendbaar zijn
  • Vitaliteit
  • Etc.

Dergelijke doelen bereik je niet met één goed ontworpen interventie. Transities zijn lange complexe veranderprocessen die ingrijpen op het hele systeem en niet om een enkele gedragsverandering vragen, maar een mindsetverandering van verschillende doelgroepen. Waar de Postacademische Opleiding tot Gedragsveranderaar in het teken stond van het uitwerken van één interventie gericht op één doelgroep, staat de Verdiepingsopleiding Complexe Transities dus in het teken van de helikopterview: tegelijkertijd werken aan verschillende strategische interventies bij verschillende doelgroepen om uiteindelijk de gehele organisatie mee te krijgen in de gewenste transitie.

Werkwijze

De Verdiepingsopleiding Complexe Transities biedt inzicht in- en een diepgaande aanpak voor het realiseren van complexe veranderprocessen. Het programma omvat vier modules die gezamenlijk naar het maken van een effectief veranderplan toewerken. Tijdens de modules ga je aan de slag met het concretiseren van de transitie – wat vragen jouw doelen op gedragsniveau van de verschillende lagen in de organisatie? – en het analyseren van psychologische factoren die een rol spelen in de context van de organisatie: welke leiderschapsstijlen, protocollen, beloningsstructuren en cultuurelementen zien we? Hoe zijn de condities voor verandering? Met welk type organisatie heb je te maken? Dit analyseren we aan de hand van meerdere modellen, die jij toepast op je casus. Nadat je diepgaand inzicht in je casus hebt gekregen, ga je strategisch nadenken over verschillende typen interventies en aan de slag met interventiematching: welk type interventie zet je op welk moment in bij een specifieke doelgroep, om een stap dichter bij de gewenste transitie te komen? Dit werk je uit in een veranderplan: een verzameling interventies die ingrijpt op verschillende lagen van de organisatie, zodat de gewenste transitie gerealiseerd wordt.

Wat vonden onze deelnemers ervan?

Het herkennen van gedragingen en patronen in een organisatie, zijn van essentieel belang wanneer je een organisatie wil transformeren. Deze opleiding legt een fundament om deze gedragingen te herkennen, maar ook om deze te beïnvloeden zodat de transformatie een succes kan worden.
Veel inspiratie en inzichten op gedaan over hoe je leiding kunt geven aan transities en complexe gedragsveranderingen in organisaties. Je krijgt concrete handvatten hoe je dit op een gestructureerde manier aanpakt op basis van gedragsbeïnvloeding.
Mooie deepdive op veranderboodschappen, weerstanden, klimaat voor verandering, interacties en een heleboel meer!
De kennis die je al hebt wordt op een andere manier toegepast en verrijkt waardoor ineens de puzzel kan worden opgelost! Dit geeft een boost aan inspiratie om aan de slag te gaan.

Programma

Dag 1

  • Duidelijke bepaling van het doel van je verandering en de relevante subdoelen of ingrediënten hierin.
  • Uitleg over meerdere (organisatie- en gedrags-) theorieën en modellen, waarna je deze telkens toepast op je casus.

 

Dag 2

  • Je begint met het integreren van de bevindingen uit dag 1 in een complexere doch overzichtelijke mindmap.
  • Vervolgens lopen we verschillende veranderstrategieën en voorbeelden langs; zowel in de theorie als uit de praktijk.
  • Tot slot ga je je mindmap vertalen naar een volledige veranderstrategie, inclusief interventies, volgorde en timing.

Voor wie?

Deze verdiepingsopleiding is geschikt voor deelnemers die eindverantwoordelijkheid dragen voor en/of op strategisch niveau bezig zijn met interne/externe casi (cultuur- of verandertrajecten binnen de organisatie of complexe transities in de buitenwereld). Een voorwaarde is dat je te maken hebt met complexe problematiek waarbij meerdere stakeholders en doelgroepen een rol spelen.

Opleidingsniveau

De verdiepingsopleiding: ‘Complexe transities’ heeft een postacademisch niveau en is bedoeld voor gedragsveranderaars die al een sterke basis hebben in het vakgebied. Hiermee bedoelen wij mensen met een master in de sociale wetenschappen (sociale psychologie, gedragsverandering etc.) of alumni van de Postacademische Opleiding tot Gedragsveranderaar.

Data en locaties lesdagen

De bijeenkomsten vinden plaats in september en oktober bij Landgoed Rhederoord, een inspirerende buitenlocatie op de Veluwe. De data zijn als volgt:

  • Dag 1 & 2: woensdag 17 & donderdag 18 september 2025, met overnachting
  • Dag 3 & 4: woensdag 8 en donderdag 9 oktober 2025, met overnachting

Voor lunches, een diner (per tweedaagse) en een borrel na iedere lesdag wordt gezorgd.

Investering

De kosten van de opleiding bedragen €3.390 (vrijgesteld van BTW). Deze kosten zijn inclusief catering en twee overnachtingen.

Criteria voor deelname

  • Het programma is geschikt voor deelnemers die eindverantwoordelijkheid dragen voor en/of op strategisch niveau bezig zijn met interne casi (cultuur- of verandertrajecten binnen de organisatie). Een voorwaarde is dat je te maken hebt met complexe problematiek waarbij meerdere stakeholders een factor van belang zijn.
  • De opleiding is bedoeld voor alumni van de Postacademische opleiding tot Gedragsveranderaar. Een incompany opleiding verzorgd door de Behavior Change Academy volstaat in enkele gevallen ook. Neem contact met ons op om te kijken of jouw incompany opleiding volstaat.

Veelgestelde vragen

Wat is het opleidingsniveau van de opleidingen van Behavior Change Academy?

Voor bijna al onze opleidingen wordt minimaal een hbo-diploma vereist. Alleen voor onze Tweedaagse cursus gedragsverandering wordt deze harde eis niet gesteld. Hierbij vragen we minimaal een opleidingsniveau van MBO-4.

Hoeveel tijd ben ik kwijt aan zelfstudie?

Na iedere lesdag ga je aan de slag met je eigen casus en het lezen van literatuur. We rekenen 10 tot 12 uur per lesdag die je zal besteden aan zelfstudie.

Moet ik een casus hebben vanuit mijn werkpraktijk als ik aan de opleiding begin?

Nee, dat hoeft niet. We raden het wel aan om het te doen, omdat je dan vanaf de eerste lesdag de kennis die je opdoet direct kunt toepassen in de werkpraktijk. 

Wat moet ik doen als ik afwezig ben op een lesdag?

We nemen de lesdagen altijd op, dus je kunt de lesdag op je gemak terugkijken. Er zijn enkele lesdagen die je moeilijker kunt missen, omdat er op die dagen iets meer interactie is. Overleg met de opleidingscoördinator welke dagen je eventueel zou missen.

Wat is de start- en eindtijd van de lesdagen?

De lesdagen starten om 10:00 uur en eindigen om 16:30 uur. Daarna is er een optionele borrel waar je eigenlijk wel bij wil zijn 😉

Wat krijg ik als ik de opleiding heb afgerond?

Je krijgt na afronding een certificaat. Hoewel dit iets anders is als een diploma, is het wel in veel gevallen een bewijs dat je genoeg basiskennis hebt om bijvoorbeeld te solliciteren op een vacature als gedragsveranderaar.

Is het mogelijk om de factuur in termijnen te betalen?

Ja, het is mogelijk om de factuur in 2 termijnen te betalen. 

Docenten- en opleidingsteam

Hoofddocenten

prof. dr. Rick van Baaren

Hoogleraar Gedrag & Maatschappij en oprichter master Gedragsverandering Radboud Universiteit Nijmegen. Oprichter en bestuurder van de Behavior Change Group.

drs. Timon Hoitink

Directeur van Dijksterhuis & van Baaren en hoofddocent bij de Behavior Change Academy.

Opleidingscoördinator

Eline de Bruijn

Opleidingscoördinator bij de Behavior Change Academy.

Brochure aanvragen

Lees meer over onze verdiepingsopleiding in onze brochure. Je vindt er een gedetailleerd overzicht van de lesdagen, een sneak peek met onze hoofddocent drs. Timon Hoitink en alle praktische details die je nodig hebt.

Inhoud opleiding

Inhoud

Transities in organisaties of complexe systemen zijn vaak ambitieus. Het zijn grote doelen die een verandering vragen van alle lagen binnen een organisatie. Denk bijvoorbeeld aan thema’s als:

  • Eigen regie
  • Hybride werken
  • De klant centraal
  • Wendbaar zijn
  • Vitaliteit
  • Etc.

Dergelijke doelen bereik je niet met één goed ontworpen interventie. Transities zijn lange complexe veranderprocessen die ingrijpen op het hele systeem en niet om een enkele gedragsverandering vragen, maar een mindsetverandering van verschillende doelgroepen. Waar de Postacademische Opleiding tot Gedragsveranderaar in het teken stond van het uitwerken van één interventie gericht op één doelgroep, staat de Verdiepingsopleiding Complexe Transities dus in het teken van de helikopterview: tegelijkertijd werken aan verschillende strategische interventies bij verschillende doelgroepen om uiteindelijk de gehele organisatie mee te krijgen in de gewenste transitie.

Werkwijze

De Verdiepingsopleiding Complexe Transities biedt inzicht in- en een diepgaande aanpak voor het realiseren van complexe veranderprocessen. Het programma omvat vier modules die gezamenlijk naar het maken van een effectief veranderplan toewerken. Tijdens de modules ga je aan de slag met het concretiseren van de transitie – wat vragen jouw doelen op gedragsniveau van de verschillende lagen in de organisatie? – en het analyseren van psychologische factoren die een rol spelen in de context van de organisatie: welke leiderschapsstijlen, protocollen, beloningsstructuren en cultuurelementen zien we? Hoe zijn de condities voor verandering? Met welk type organisatie heb je te maken? Dit analyseren we aan de hand van meerdere modellen, die jij toepast op je casus. Nadat je diepgaand inzicht in je casus hebt gekregen, ga je strategisch nadenken over verschillende typen interventies en aan de slag met interventiematching: welk type interventie zet je op welk moment in bij een specifieke doelgroep, om een stap dichter bij de gewenste transitie te komen? Dit werk je uit in een veranderplan: een verzameling interventies die ingrijpt op verschillende lagen van de organisatie, zodat de gewenste transitie gerealiseerd wordt.

Wat vonden onze deelnemers ervan?

Het herkennen van gedragingen en patronen in een organisatie, zijn van essentieel belang wanneer je een organisatie wil transformeren. Deze opleiding legt een fundament om deze gedragingen te herkennen, maar ook om deze te beïnvloeden zodat de transformatie een succes kan worden.
Veel inspiratie en inzichten op gedaan over hoe je leiding kunt geven aan transities en complexe gedragsveranderingen in organisaties. Je krijgt concrete handvatten hoe je dit op een gestructureerde manier aanpakt op basis van gedragsbeïnvloeding.
Mooie deepdive op veranderboodschappen, weerstanden, klimaat voor verandering, interacties en een heleboel meer!
De kennis die je al hebt wordt op een andere manier toegepast en verrijkt waardoor ineens de puzzel kan worden opgelost! Dit geeft een boost aan inspiratie om aan de slag te gaan.

Programma

Dag 1

  • Duidelijke bepaling van het doel van je verandering en de relevante subdoelen of ingrediënten hierin.
  • Uitleg over meerdere (organisatie- en gedrags-) theorieën en modellen, waarna je deze telkens toepast op je casus.

 

Dag 2

  • Je begint met het integreren van de bevindingen uit dag 1 in een complexere doch overzichtelijke mindmap.
  • Vervolgens lopen we verschillende veranderstrategieën en voorbeelden langs; zowel in de theorie als uit de praktijk.
  • Tot slot ga je je mindmap vertalen naar een volledige veranderstrategie, inclusief interventies, volgorde en timing.
Praktische informatie

Voor wie?

Deze verdiepingsopleiding is geschikt voor deelnemers die eindverantwoordelijkheid dragen voor en/of op strategisch niveau bezig zijn met interne/externe casi (cultuur- of verandertrajecten binnen de organisatie of complexe transities in de buitenwereld). Een voorwaarde is dat je te maken hebt met complexe problematiek waarbij meerdere stakeholders en doelgroepen een rol spelen.

Opleidingsniveau

De verdiepingsopleiding: ‘Complexe transities’ heeft een postacademisch niveau en is bedoeld voor gedragsveranderaars die al een sterke basis hebben in het vakgebied. Hiermee bedoelen wij mensen met een master in de sociale wetenschappen (sociale psychologie, gedragsverandering etc.) of alumni van de Postacademische Opleiding tot Gedragsveranderaar.

Data en locaties lesdagen

De bijeenkomsten vinden plaats in september en oktober bij Landgoed Rhederoord, een inspirerende buitenlocatie op de Veluwe. De data zijn als volgt:

  • Dag 1 & 2: woensdag 17 & donderdag 18 september 2025, met overnachting
  • Dag 3 & 4: woensdag 8 en donderdag 9 oktober 2025, met overnachting

Voor lunches, een diner (per tweedaagse) en een borrel na iedere lesdag wordt gezorgd.

Investering

De kosten van de opleiding bedragen €3.390 (vrijgesteld van BTW). Deze kosten zijn inclusief catering en twee overnachtingen.

Criteria voor deelname

  • Het programma is geschikt voor deelnemers die eindverantwoordelijkheid dragen voor en/of op strategisch niveau bezig zijn met interne casi (cultuur- of verandertrajecten binnen de organisatie). Een voorwaarde is dat je te maken hebt met complexe problematiek waarbij meerdere stakeholders een factor van belang zijn.
  • De opleiding is bedoeld voor alumni van de Postacademische opleiding tot Gedragsveranderaar. Een incompany opleiding verzorgd door de Behavior Change Academy volstaat in enkele gevallen ook. Neem contact met ons op om te kijken of jouw incompany opleiding volstaat.

Veelgestelde vragen

Wat is het opleidingsniveau van de opleidingen van Behavior Change Academy?

Voor bijna al onze opleidingen wordt minimaal een hbo-diploma vereist. Alleen voor onze Tweedaagse cursus gedragsverandering wordt deze harde eis niet gesteld. Hierbij vragen we minimaal een opleidingsniveau van MBO-4.

Hoeveel tijd ben ik kwijt aan zelfstudie?

Na iedere lesdag ga je aan de slag met je eigen casus en het lezen van literatuur. We rekenen 10 tot 12 uur per lesdag die je zal besteden aan zelfstudie.

Moet ik een casus hebben vanuit mijn werkpraktijk als ik aan de opleiding begin?

Nee, dat hoeft niet. We raden het wel aan om het te doen, omdat je dan vanaf de eerste lesdag de kennis die je opdoet direct kunt toepassen in de werkpraktijk. 

Wat moet ik doen als ik afwezig ben op een lesdag?

We nemen de lesdagen altijd op, dus je kunt de lesdag op je gemak terugkijken. Er zijn enkele lesdagen die je moeilijker kunt missen, omdat er op die dagen iets meer interactie is. Overleg met de opleidingscoördinator welke dagen je eventueel zou missen.

Wat is de start- en eindtijd van de lesdagen?

De lesdagen starten om 10:00 uur en eindigen om 16:30 uur. Daarna is er een optionele borrel waar je eigenlijk wel bij wil zijn 😉

Wat krijg ik als ik de opleiding heb afgerond?

Je krijgt na afronding een certificaat. Hoewel dit iets anders is als een diploma, is het wel in veel gevallen een bewijs dat je genoeg basiskennis hebt om bijvoorbeeld te solliciteren op een vacature als gedragsveranderaar.

Is het mogelijk om de factuur in termijnen te betalen?

Ja, het is mogelijk om de factuur in 2 termijnen te betalen. 

Docenten

Docenten- en opleidingsteam

Hoofddocenten

prof. dr. Rick van Baaren

Hoogleraar Gedrag & Maatschappij en oprichter master Gedragsverandering Radboud Universiteit Nijmegen. Oprichter en bestuurder van de Behavior Change Group.

drs. Timon Hoitink

Directeur van Dijksterhuis & van Baaren en hoofddocent bij de Behavior Change Academy.

Opleidingscoördinator

Eline de Bruijn

Opleidingscoördinator bij de Behavior Change Academy.

Brochure aanvragen

Brochure aanvragen

Lees meer over onze verdiepingsopleiding in onze brochure. Je vindt er een gedetailleerd overzicht van de lesdagen, een sneak peek met onze hoofddocent drs. Timon Hoitink en alle praktische details die je nodig hebt.

Brochure downloaden

Benieuwd naar een gedetailleerd overzicht van de lesdagen?

Lees meer over onze verdiepingsopleiding in onze brochure. Je vindt er een gedetailleerd overzicht van de lesdagen, een sneak peek met onze hoofddocent drs. Timon Hoitink en alle praktische details die je nodig hebt.

Brochure aanvragen

Lees meer over onze verdiepingsopleiding in onze brochure. Je vindt er een gedetailleerd overzicht van de lesdagen, een sneak peek met onze hoofddocent drs. Timon Hoitink en alle praktische details die je nodig hebt.

Grip op Gezondheidsgedrag

Grip op gezondheidsgedrag

Postacademische opleiding tot Gedragsveranderaar

Incompany opleidingen