Behavior Change Academy is onderdeel van de Behavior Change Group

Email: secretariaat@gedragsveranderaar.nl
Tel: +31 (0)  24 202 2452
Adres: Tweede Walstraat 2, 6511 LV Nijmegen

Persoonlijke begeleiding

Zet onze gedragsexperts in om je te helpen met inhoudelijke vragen en bij het formuleren en behalen van ontwikkeldoelen.

Behavior Change Tool

De Behavior Change Tool helpt mensen en organisaties met het doorlopen van de eerste stappen van een gedragsveranderingstraject.

Alumni event 2022 Behavior Change Academy

Behavior Change Alumni

Word onderdeel van ons alumni-netwerk en blijf op de hoogte van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van gedragsverandering.

Blogs

Ontdek blogs over effectieve interventies, praktische tips en wetenschappelijke inzichten.

Webinars

Maak kennis met de wereld van gedragsverandering en ontdek onze live webinars.

Spreekuur

Ontvang een uur gratis advies van onze gedragsexpert over jouw verandervraagstukken.

Alumni aan het woord

Lees meer over de persoonlijke ervaringen en professionele successen van onze alumni.

Casestudie

Mantelzorgers in Helmond ontdekken zelfzorg met GoedvoorMekaar

Veel mantelzorgers in Nederland raken overbelast door het combineren van zorgtaken en werk, waardoor hun eigen welzijn vaak op de achtergrond raakt. Deze casestudie beschrijft een interventie gericht op het verminderen van overbelasting bij mantelzorgers door hen te informeren en te empoweren. Door middel van een vitaliteitsmonitor, coachgesprekken en de GoedVoorMekaarBox, worden mantelzorgers gestimuleerd om beter voor zichzelf te zorgen. Dit leidde tot positieve veranderingen, waarbij mantelzorgers nu beter in staat zijn om hun eigen behoeften te herkennen en aan te pakken, wat bijdraagt aan hun welzijn en dat van hun zorgontvangers.

Alumnus

In het kort

Het probleem

Een derde van de Nederlanders boven de 16 jaar is mantelzorger. Het combineren van zorgtaken met werk kan leiden tot overbelasting. Preventie is belangrijk om mantelzorgers te helpen voor zichzelf te zorgen. Bas werd geïnspireerd door zijn stiefvader, die als mantelzorger goed voor zichzelf zorgde, waardoor zijn moeder langer thuis kon blijven wonen. Hij wilde graag hulpmiddelen ontwikkelen die voor iedere mantelzorger in Helmond beschikbaar is, zodat zij hetzelfde resultaat kunnen bereiken.

De oplossing

Tijdens de analyse kwamen verschillende factoren naar voren die een rol spelen bij dit probleem. Zo bleek dat elk type mantelzorger andere obstakels had om te overwinnen. Daarom heeft Bas een monitor ontwikkeld voor de mantelzorger, zodat diegene zichzelf in de gaten kan houden. Zijn er zorgen? Dan kan je met een coach in gesprek. Daarnaast krijgen alle mantelzorgers een GoedVoorElkaarBox, een box vol met informatie en hulpmiddelen die ze kunnen gebruiken als het niet goed gaat. Lees alles over de oplossing die Bas bedacht voor zijn eigen project.

"Het empowert mantelzorgers in mijn eigen stad Helmond en het toont tegelijkertijd aan dat kennis over gedrag van meerwaarde is bij van preventie/amplitie en bevordering van (mentale) gezondheid."

Het probleem

1 op de 3 Nederlanders boven de 16 jaar is mantelzorger. Verdeling tussen zorgtaken en werk maken het gemakkelijk om het zorgen voor jezelf op een laag pitje te zetten. Het gebeurt daarom vaak dat mantelzorgers overbelast raken en werk of mantelzorg moeten laten vallen. Preventie van deze problemen is dus belangrijk.

Hoe zorg je dat mantelzorgers in actie komen om voor zichzelf te zorgen? Dat ze ontdekken waar ze behoefte aan hebben? En dan blijvend tot verandering komen?

De circa 5 miljoen mantelzorgers in Nederland hebben allemaal hun eigen verhaal. De aanleiding voor Bas om mantelzorgers een duwtje in de rug te geven, was een observatie die hij maakte bij zijn stiefvader. Als mantelzorger van zijn moeder zorgde hij goed voor zichzelf. Hij bleef dingen voor zichzelf doen en zorgde daarmee dat zijn batterij opgeladen bleef. Hierdoor heeft Bas’ moeder lang thuis kunnen blijven wonen.

De analyse

Om in kaart te kunnen brengen waar een mantelzorger tegenaan loopt, zijn er per “type mantelzorger” doelgedragingen blootgelegd, 12 in totaal. Samen met Happiness Lab is er een aantal vragenlijsten gemaakt waarmee de doelgedragingen bij de mantelzorger zijn uitgevraagd.

Per type mantelzorger kwam er iets verschillends uit de analyse. Zo concludeerden we bijvoorbeeld dat jonge mantelzorgers veelal niet of te laat hun situatie bespreekbaar maken op school of contact zoeken met lotgenoten. Oudere mantelzorgers schakelen niet of te laat respijtzorg in en onderhouden onvoldoende het eigen netwerk.

Verschillende psychologische obstakels spelen hierbij een rol. Zo is “Behoud van autonomie” of “een ander niet willen belasten” vaak sterk aanwezig bij de mantelzorgers. Maar ook “schuldgevoel”, “gedoe” of simpelweg “niet de meerwaarde zien van…” zorgen ervoor dat mantelzorgers niet altijd ook goed voor zichzelf zorgden.

De interventie

Project GoedvoorMekaar in de Gemeente Helmond heeft als doel om met individuele mantelzorgers in gesprek te gaan en hen te informeren en empoweren. Dit doen we in drie stappen:

  • 1. De GoedVoorMekaarMonitor
    Met behulp van een speciaal ontwikkelde vitaliteitsmonitor gaan mantelzorgers met een coach in gesprek en ontdekken ze waar hun behoefte ligt. Zo krijgen ze inzicht in wat ze al “goed voor mekaar hebben” en aan welke knoppen gedraaid kan worden om de eigen situatie te verbeteren.Voor het gesprek hebben we coaches getraind in de basisprincipes van gedragsverandering die van toepassing zijn, zodat ze die gericht kunnen inzetten in hun gesprekken.

  • 2. Het GoedVoorMekaarGesprek
    Mantelzorgers geven aan het begin van het gesprek met behulp van deze online monitor aan hoe het met ze gaat.Uit de monitor komt een aantal doelgedragingen waarmee men aan de slag gaat. Denk hierbij aan thema’s rondom geluk zoals sociale steun en belastbaarheid.

    Vervolgens doorloopt de mantelzorger samen met de coach een stappenplan met allerlei gedragsveranderende technieken, specifiek voor het desbetreffende gekozen doelgedrag. Ook na het gesprek is de monitor het uitgangspunt om verder stappen te zetten. Doordat mantelzorgers deze tot een half jaar na de interventie blijven invullen, zien we hoe het met ze blijft gaan.

  • 3. Goedvoormekaarbox
    Aan het einde van het gesprek krijgt de mantelzorger de GoedVoorMekaarBox met algemene én voor de mantelzorgsituatie specifieke info over mantelzorgondersteuning, wet- en regelgeving en lokale initiatieven. Ook zitten er diverse leuke goodies in, gesponsord door het lokale bedrijfsleven.

Trots op het resultaat

Ik heb een begin gemaakt aan een onderzoeksproject dat verschillende lokale organisaties en de gemeente Helmond samenbrengt en ook nog burgerparticipatie in de hand werkt.

Het empowert mantelzorgers in mijn eigen stad Helmond en het toont tegelijkertijd aan dat kennis over gedrag van meerwaarde is bij van preventie/amplitie en bevordering van (mentale) gezondheid.

 

Mijn ervaring bij de Behavior Change Academy

Ik was al een aantal jaren actief bij The Lab of Life – fantastische club – en ik wilde mijn scope verder verbreden… én ik had ideeën wat ik met het vakgebied gedragsverandering wilde doen.

Door mijn rol als mantelzorger besefte ik nog sterker dat werken aan een ‘hoger doel’ voor mij heel belangrijk is. En met o.a. het thema mantelzorg wilde ik – aantoonbaar effectief, dat wel – aan de slag.

BCA’s opleiding tot Gedragsveranderaar was een makkelijke keuze, aangezien het perfect aansluit bij mijn voorgeschiedenis en mijn steeds concretere ideeën over wat ik als gedragsveranderaar wilde neerzetten.

Dat ik wist wie er zoal achter de BCA zit, maakte het makkelijk te kiezen voor deze opleiding.

Meer weten over de Postacademische opleiding tot Gedragsverandaar?

Onze 9-daagse Postacademische opleiding, geleid door topexperts, biedt essentiële inzichten en technieken voor het realiseren van gedragsverandering.