Experience
Bekijk het complete aanbod en vind de opleiding die bij jou past.
Behavior Change Academy is onderdeel van de Behavior Change Group
Email: secretariaat@gedragsveranderaar.nl
Tel: +31 (0) 24 202 2452
Adres: Tweede Walstraat 2, 6511 LV Nijmegen
Persoonlijke begeleiding
Zet onze gedragsexperts in om je te helpen met inhoudelijke vragen en bij het formuleren en behalen van ontwikkeldoelen.
Tools
Ontdek onze tools voor gedragsverandering. Deze hulpmiddelen ondersteunen je organisatie bij het realiseren van veranderingen.
Behavior Change Alumni
Word onderdeel van ons alumni-netwerk en blijf op de hoogte van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van gedragsverandering.
Blogs
Ontdek blogs over effectieve interventies, praktische tips en wetenschappelijke inzichten.
Webinars
Maak kennis met de wereld van gedragsverandering en ontdek onze live webinars.
Spreekuur
Ontvang een uur gratis advies van onze gedragsexpert over jouw verandervraagstukken.
Alumni aan het woord
Lees meer over de persoonlijke ervaringen en professionele successen van onze alumni.
In consultatiebureaus wordt weinig gesproken over het belang van bewegen bij jonge kinderen, ondanks de grote voordelen voor hun ontwikkeling. Deze casestudie beschrijft een gedragsveranderingscampagne die jeugdartsen en -verpleegkundigen stimuleerde om dit onderwerp met ouders te bespreken. Door de consultatieruimtes beweegstimulerend in te richten, posters met informatie op te hangen en flyers met tips mee te geven, werd de drempel verlaagd om het gesprek aan te gaan. Deze interventies leidden tot meer gesprekken over bewegen, waardoor kinderen meer gingen bewegen en meerdere consultatiebureaus nu hun ruimtes beweegvriendelijk inrichten.
Het beweeggedrag van jonge kinderen voorspelt hun beweeggedrag op latere leeftijd en is cruciaal voor hun motorische, cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling. Uit onderzoek blijkt echter dat op consultatiebureaus in bijna 80% van de gevallen niet over bewegen wordt gesproken, ondanks dat ouders en JGZ-professionals het belang hiervan inzien. Tijdens dit onderzoek heeft Noor gekeken hoe ze jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen kan stimuleren om met ouders het belang van bewegen te bespreken.
Tijdens de analyse kwamen verschillende factoren naar voren die een rol spelen bij dit probleem. De belangrijkste factor is tijdsdruk waardoor JGZ-professionals vooral ingaan op de vragen die ouders hebben. Het is dus relevant om ouders bewust te maken van bewegen waardoor zij het gesprek eerder zullen starten. Noor bedacht hiervoor een creatieve oplossing, waardoor kinderen meer gingen bewegen in de wachtkamer van het consultatiebureau. Lees hieronder alles over de oplossing die Noor bedacht voor de opdrachtgever.
"De beweegvriendelijke binnenruimte is zo populair dat al meerdere consultatiebureaus in Nederland aan de slag zijn om hun binnenruimte ook beweegstimulerend in te richten."
- Noor Willemsen, Kenniscentrum Sport & Bewegen
Het beweeggedrag van kinderen op jonge leeftijd is een sterke voorspeller voor beweeggedrag op latere leeftijd. Uit onderzoek blijkt dat genoeg en gevarieerd bewegen bij kinderen onder de vier erg belangrijk is voor de motorische, cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling.
Uit een peiling onder ouders bleek dat er op het consultatiebureau in bijna 80% van de gevallen niet over bewegen gesproken wordt. Terwijl een groot deel van de ouders en jeugdgezondheidszorg (JGZ) professionals aangeven dat ze dit wel belangrijk vinden.
Het doelgedrag waar ik mee aan de slag ben gegaan is daarom: hoe kunnen we jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen op het consultatiebureau stimuleren om het gesprek aan te gaan met ouders over het belang van bewegen?
Uit de analyse onder JGZprofessionals blijkt dat zij voldoende kennis en competenties hebben om het gesprek over bewegen aan te gaan. Ze zijn niet specifiek op zoek naar extra kennis. Daarnaast lijken JGZprofessionals niet gevoelig voor een sociale norm. In vragenlijsten geven ze aan dat ze niet weten of hun collega’s het thema bewegen preventief bespreken en dit ook niet belangrijk te vinden voor hun eigen werk.
JGZ-professionals werken in de vorm van consults. Hierbij geven ze aan tijdsdruk te voelen, waardoor ze niet alle onderwerpen bespreken. Ze zijn hierin afwachtend richting de ouders en de thema’s waar zij het over willen hebben. Als ouders bijvoorbeeld een vraag hebben over slaap, zullen ze hier het gesprek over aangaan.
Hetzelfde geldt voor bewegen: pas wanneer ouders een vraag hebben over bewegen, gaan ze daarop in. Echter zijn de effecten van bewegen bij ouders beperkt bekend, waardoor zij hier geen initiatief in nemen. Wel lijkt het relevant om ouders bewust te maken van bewegen waardoor zij het gesprek eerder zullen starten.
Onze interventie bestond uit drie onderdelen:
1. Beweegstimulerende binnenruimte van consultatiebureaus
We hebben de wacht- en consultruimtes van vijf JGZlocaties beweegstimulerend ingericht met materialen als een ‘Beweegspiegel’ en ‘Floorgraphics’.
Een ruimtelijke inrichting die aanzet tot bewegen en uitstraalt dat bewegen leuk is, stimuleert kinderen (meer) te bewegen. Ook werkt de inrichting als een prompt voor professionals om bewust te zijn van het thema en herinnert het om het gesprek met ouders te voeren.
2. Poster voor in de wachtkamer die het belang van bewegen aangeeft
De langgerekte poster is bedoeld voor aan de muur van de wachtkamer of consultruimte. De poster bevat een meetlint waarmee kinderen zichzelf kunnen meten. Daarnaast staan er verschillende weetjes over bewegen op.
Deze weetjes geven uitleg over waar bewegen allemaal effect op heeft bij jonge kinderen en hoe dit in verband staat met andere leefstijlthema’s. Dit helpt professionals: het spoort ouders aan om zelf actief vragen te stellen over bewegen of andere gerelateerde leefstijlthema’s.
3. Flyer in de vorm van een kubus met kennis en concrete tips die JGZ-professionals aan ouders mee kunnen geven
De flyer die kinderen kunnen vouwen tot een kubus is bedoeld om mee te geven aan ouders na afloop van een consult.
De bedrukking van de kubus legt in een notendop het belang van bewegen voor jonge kinderen uit, aangevuld met tips waarmee ouders thuis aan de slag kunnen. Voor professionals werkt deze flyer drempelverlagend, omdat ze niet alles hoeven uit te leggen in de beperkte tijd die ze voelen tijdens een consult.
Ik ben er heel trots op dat JGZ-professionals aangeven het gesprek over bewegen vaker te voeren met ouders. Zo geven ze aan dat wanneer ze een kind en ouder ophalen in de wachtkamer, al zien hoe een kind beweegt en hier het gesprek over kunnen aangaan.
Ook blijkt de beweegvriendelijke binnenruimte zo populair dat al meerdere consultatiebureaus in Nederland aan de slag zijn om hun binnenruimte ook beweegstimulerend in te richten.
Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in menselijk gedrag en de onderliggende drijfveren. In mijn werk als specialist Fit & Gezond bij Kenniscentrum Sport & Bewegen ondersteun ik zorg-, welzijn en sport professionals om Nederlanders meer te laten bewegen.
Meer gaan bewegen is natuurlijk een gedragsveranderingsvraagstuk, omdat het vraagt om een aanpassing van gewoontes. Toen ben ik gaan zoeken welke opleiding ik kon doen om hierover meer kennis op te doen en professionals hierin te kunnen ondersteunen. Zo kwam ik bij de Postacademische opleiding tot Gedragsveranderaar terecht.
Onze 9-daagse Postacademische opleiding, geleid door topexperts, biedt essentiële inzichten en technieken voor het realiseren van gedragsverandering.